Single Malt Scotch Whisky

Widzisz posty znalezione dla hasła: Single Malt Scotch Whisky





Temat: whisky magazine
Witam,

Potwierdzam informacje Wojciecha. Na rynku - niekoniecznie polskim - ukazują się przede wszystkim brytyjski Whisky Magazine i amerykański Malt Advocate. W jednym i drugim piśmie znaleźć można m.in. notki z degustacji nowych wersji whisky ukazujących się na rynku, różnego rodzaju zestawienia, informacje na temat destylarni, itp. Obydwa pisma nie ograniczają się, rzecz jasna, do szkockiej single malt. W obydwu znajdziemy artykuły dotyczące burbona, whiskey irlandzkiej, czy japońskiej, choć główny nacisk kładziony jest na tę jedynie słuszną whisky, tj. single malt scotch. Malt Advocate zajmuje się również w pewnym stopniu piwem.
Z ciekawostek - naczelnym Whisky Magazine był przez długie lata nasz rodak Marcin Miller.
Obydwa pisma dostępne są w prenumeracie.

Pozdrawiam,
Rajmund





Temat: ZŁOTE TARASY
Na początku tego postu podałem informacje na temat zestawu whisky za 262zł
Kumpel przesłał mi nazwy znajdujących sie tam miniatur:
1 GEORGE & J.G. SMITH'S -GLENLIVET WHISKY
2 PRIDE OF ISLAY - MALT SCOTCH WHISKY
3 THE MACPHIL'S COLECTION - SINGLE HIGHLAND SCOTCH WHISKY
4 CONNOISSEURS CHOICE - HIGHLAND GLENNY ROYAL 1976R
5 OLD PULTENEY RARE SINGLE HIGHLAND MALT
6 THE MACPHAIL'S COLLECTION - SINGLE HIGHLAND MALT SCOTCH WHISKY
7 THE MACPHAIL'S FIVE OLD SCOTCH WHISKY
8 CONNOISSEURS CHOICE - SPEYSIDE MONNOCHMORE -1990

Jeśli są jakieś pomyłki w nazwach to nie z mojej winy
Pozdrawiam






Temat: Drink up!
I guess the popular booze over here is single malt from Islay, especially Bowmore, Laphroaig and Lagavulin. I heard the term "single malt dudes" somewhere, describing guys who enjoy 'the good life'; drinking single malt scotch, smoking cigars, playing texas holdem and what not. (People who use the term "single malt dudes" are often under the impression that everyone who drinks Islay whiskey and likes poker "wants to be cool" and in reality pay for the expensive label of the bottles, not the actual taste experience. I think they are wrong).

Beer is far more popular than booze though, at least among students. A lot (if not most) students don't care what beer they drink, but Staropramen is the favoured one to have on tap by student pubs, which I am very grateful for.

The country specific drink of Sweden would be Carlshamns Flaggpunsch, served either slightly heated or well chilled with ice. I prefer chilled, though it rarely happens that I drink it. (Sure, we have Absolut, but we hardly invented vodka.)


My alcoholic beverage of choice is pilsner type beer, preferably Czech or German, since it suits so many occasions. Dinner, partying, slacking - practically everything is enhanced by a beer or five. My booze of choice is cognac, followed by scotch.

As for the Czech booze, I can't stand Becherovka, and I never really drank too much Absinthe - just tasted it a bit. (I figured that since I'm in a way an artist, I would just end up cutting my ear off if I overdid it.)




Temat: dzień dobry
Hmm nie oceniałbym kolege tak srogo, od czegos trzeba zaczać, cieszy ze jest to whisky:)Osobiscie mysle ze dobrze jest wypic kilka blendow by miec porównanie ile im brakuje do prawdziwej whisky single malt. Ciezko tez cos doradzic koledze który wypił dopiero pierwsza butelke i nie zna swoich upodoban. Rajmund swietnie opisał w dziale wiedza czym powinny sie zainteresowac osoby jesli patrza na etykiete single malt, polecam lekture, raz ze pomorze Ci zrozumiec co pijesz, na co zwrócic uwage siegąjać po kolejne butelki.
to passport scotch, bardzo dobra wedlug mnie
nawet wśród blendow przeciętna. Spróbuj chodz jedną single malt zrozumiesz o czym koledzy z forum pisza i czym sie zachwycaja. Smak, zapach, wrazenia z picia są niewspółmierne do wydanych przez Ciebie 40zł(świeć Panie nad ich dusza)

[ Dodano: Wto Lut 26, 2008 6:59 pm ]
jacentus witamy, cieszy kazdy kolejny miłosnik, trafiłeś pod strzeche pasjonatów single malt i smiało mozesz polegac na sugestiach kolegów, którzy polecili Ci wyzej wymienione okazy, wierz mi że wiedzą co mówią



Temat: rodzaje miodów pol->ang



| I drugie pytanie, jak jest po angielsku "leżakować" (chodzi o alkohole a
| nie o czynność na plaży :))

W przypadku whisky na pewno "mature", zdecydowanie rzadziej "age".


Tak..?  I to w dodatku "na pewno" ???
Stoi przede mna butelka z takim oto napisem: "Angus Dundee Blended Scotch
Whisky Aged 25 Years "  Zreszta na paru innych butelczynach na ktore patrze,
zarowno blended jak i single malt scotch, stoi "aged."  Na Bourbon'ie
zreszta tyz...
Maturing = (in this case) process of aging.
Czasami o trunkach mowi sie "mature" gdy sa "properly aged."
W generalnie uzyciu "aging" ("bringing to muturity") i "maturing" sa
synonimami, ale co tradycja to tradycje...





Temat: whisky blended
Passport scotch-Łagodna szkocka whisky typu blended o owocowym bogactwie smaku, orzechowym aromacie i pięknej bursztynowej barwie. Powstała na fali wielkich zmian rewolucji obyczajowej lat 60-tych XX wieku i kryje w sobie urok tamtego niezwykłego okresu, harmonijnie łączac tradycję z nowatorskim charakterem
The Famous Grouse- To znana i lubiana whisky w całej Szkocji. Szkoci mówią o niej.. Jedyna prawdziwa szkocka whisky.
Powstała 200 lat temu i do dziś jest gwarantem doskonałej jakości. Jej nazwa nawiązuje do tradycji polowań i symbolu Szkocji, szkockiej pardwy. W Polsce zwana sławną kuropatwą.
The Famous Grouse powstaje w procesie mieszania najlepszych esencjonalnych single malt whisky The Macallan i Highland Park oraz łagodnych whisky zbożowych. Każda kropla The Famous Grouse zanim nabierze pełni smaku leżakuje w rygorystycznie wyselekcjonowanych, dębowych beczkach po sherry, dzięki czemu zyskuje długi posmak. Gładkość smaku, dojrzałość barwy, surowa selekcja najlepszych dębowych beczek oraz szlachetne pochodzenie tej whisky powodują że podbija najlepsze światowe i polskie kluby




Temat: Jesień wietrzna i whiskowa...
Czyli w tym momencie większość głosów jednak na 21-23 listopada.

Niski kurs walut zapowiadał możliwość małego szaleństwa zakupowego... Niestety, wiadomo jak ta sprawa wygląda na dziś. Tak czy inaczej proponujemy utrzymać whisky-udział na poziomie 200pln od osoby i tradycyjnie skupić się na wieczorze sobotnim czyli spotkaniowym main event W piątek, tradycyjnie, opróżnianie zwiezionych zapasów oraz kilka niespodzianek z piwniczki BOW

Co w sobotę?

Sugerujemy whisky dużego kalibru

Propozycja 1 i 2 (za sugestią Wojciecha oraz Piotra): Edradour 21yo 1985/2006 Chateau d'Yquem 50,4%vol. OB oraz Edradour 22yo 1984/2006 Pedro Ximénez 48,2%vol OB - komplet obu butelek to koszt ca. 900zł

Propozycja 3 (whisky wyjątkowo mało popularna, z nieczynnej destylarni, być może jedna z ostatnich szans na spróbowanie): North Port 26yo 1981/2007 "Rarest of the Rare" single refill sherry cask 52,9%vol - koszt ca. 400zł

Propozycja 4 (kompleksowy, b. wysoko ceniony bottling z Highlands): Macduff 38yo 1968/2007 Duncan Taylor single bourbon cask 45,2%vol - koszt ca. 380zł

Propozycja 5 (o ile zdążymy z zakupem! została prawdopodobnie ostatnia butelka w tej cenie): Springbank 27yo 1975/2002 Chieftain's Choice single cask 53,7%vol - koszt ca. 480zł

Propozycja 6 (Islay, punkt jak by nie było obowiązkowy): Ardbeg bottled for Scotch Malt Whisky Society czyli absolutny unikat, niedostępny w wolnej sprzedaży, cask #33.68 "Honeycomb smoke" distilled: May 1998, bottled March 2008, 57,4%vol - koszt ca. 330 zł

Budżet na taki zakup "spina" się przy 12-13 uczestnikach. A zatem, co myślicie?



Temat: Jesień wietrzna i whiskowa...
Pora zamykać listę i najwyższy czas na zakupy!
Prosimy o ostateczne potwierdzenie się do jutra (środa) na priv albo mailem.

[ Dodano: 5 Listopad 2008, 10:43 ]
1 : Edradour 21yo 1985/2006 Chateau d'Yquem 50,4%vol. OB koszt 460zł

2: North Port 26yo 1981/2007 "Rarest of the Rare" single refill sherry cask 52,9%vol - koszt 400zł

3: Macduff 38yo 1968/2007 Duncan Taylor single bourbon cask 45,2%vol - koszt 380zł

4: Springbank 27yo 1975/2002 Chieftain's Choice single cask 53,7%vol - koszt 530zł

5 : Ardbeg bottled for Scotch Malt Whisky Society cask #33.68 "Honeycomb smoke" distilled: May 1998, bottled March 2008, 57,4%vol - koszt 330 zł

[ Dodano: 5 Listopad 2008, 15:45 ]
1) Szczecin szt min. 3
2) Rajmund, tak tak
3) JG szt 3 (Wojciech, David, Tomek)
4) Wielkopolska szt 1-2 (Czarek, Ukasz? daj znać)
5) Wawa szt 2-3 (Rudeboy, Piotr, Pawcio może)



Temat: XIII Spotkanie - notki z degustacji
2. Mackillop's choice, single cask malt scotch whisky, Highland Park 24yo, distilled 1991, bottle no. 003, 56,3%, bottled January 2006

- O! (Sławek)
- boczek wędzony (Marta)
- lepsze od 1 i 3 w zapachu, bardzo fajne (Mirek)*
- najpierw dentysta, potem rzeczywiście jakieś mięso (Asia)
- morze, bardzo dobra (Piotr B.)
- zapach słodu; dość mocno dymna, ale nie przypomina oficjalnych bottlingów (Wojtek)
- z czasem zapach łagodnieje, już nie ma spirytusu (Wojtek)
- bardzo długi, okrągły finisz (Piotr B.)
- wiele obliczy, kompletna, znakomita, po namyśle to whisky wieczoru (Piotr B.)
- Highland Park, Talisker - bardzo dobre (Wiktor)
- ostrzejszy, bardziej agresywny niż Ardbeg (Wojtek)
- bardziej złożony niż Ardbeg (Piotr B.)

*1 i 3 to whisky, które wcześniej próbowaliśmy - Benromach i Mannochmore



Temat: 1
Szkocja
W zależności czy słodowa czy zbożowa, zacier powstaje z zesłodowanego jęczmienia, lub w przypadku zbożowych z różnych zbóż (przeważnie żyta) z dodatkiem słodu jęczmiennego (im więcej tym lepszej klasy jest ta whisky zbożowa).
Z racji tego, że nigdy nie widziałem na oczy czystej zbożówki, wnioskuje, że cała ich produkcja idzie do wytwarzania blendów.
Co do Single maltów - zacier powstaje przez słodowanie jęczmienia i suszenie go nad torfem, przez co szkockie single malty mają ten okropny (dla mnie) torfowy zapach. Po dodaniu wody i przefermentowaniu tworzy się tzw. piwo, czy brzeczka jak kto woli, po czym destyluje się ją dwuktornie i rozlewa do beczek, zwykle używanych wcześniej do leżakowania bourbonów. Pod koniec leżakowania, na kilka - kilkanaście miesięcy można (ale nie trzeba) przelać do różnych beczek po innych trunkach tj. np. madera, porto, sherry, chyba koniak.

Ciekawostka: Jedyna znana mi szkocka whisky w której nie używa się torfu, oraz destyluje się trzykrotnie to Auchentoshan.

Rodzaje whisky szkockiej:
Blend - najpodlejsza ze szkockich. Whisky zgodnie z The Scotch Whisky Act z bodajże 1910r. musi leżakować min. 3 lata. Na większości blendów nie ma podanych ile lat leżakowały komponenty, toteż uznaje się, że najmłodsze wyleżakowały te właśnie 3 lata. Mały procent single maltów zawarty w takich whisky.
Blend de luxe - całkiem znośnie blendy, zawartość single maltów wyższa, roczniki starsze, przeważnie oznaczane ile lat ma najmłodszy składnik (vide Chivas Regal, czy Czarny Jasiek i 12 lat na etykiecie).
Pure Malt - Tylko whisky single malt mogą stanowić komponenty do takiej whisky, zero zbożówki. Różnica z Single Malt polega na tym, iż do produkcji pure malta, można używać whisky z różnych gorzelni. Co do wieku to na etykiecie widnieje liczba lat najmłodszej z użytych whisky.
Single Malt - jw. tylko że komponenty mogą pochodzić wyłącznie z jednej i tej samej destylarni.
Single Cask - najwyższa szkoła jazdy, whisky prosto z beczki, niemieszane, nierozcieńczane, dlatego też o bardzo nieregularnym smaku. Whisky z jednego roku może różnić się smakowo od whisky z innych lat (czasami nawet bardzo)...

To by było na tyle jeśli chodzi o rodzaje... może później napiszę coś o innych krajach...

[ Dodano: 2008-05-08, 15:01 ]



Temat: Nowości w kolekcji
Queen Anne Scotch Whisky, Tomintoul Glenlivet Single Highland Malt Scotch Whisky
[img][/img




Temat: XIII Spotkanie - notki z degustacji
Piątek, 16 listopada 2007

Na stole znalazły się:
1. Penderyn, Single malt Welsh Whisky, 46%, Aur Cymru, Madeira Finish
2. Highland Signatory Vintage Mortlach 1991, 16yo, distilled 1991, bottled 2007, bottle 586 of 747
3. Whisky tajlandzka 35%
- klej (z tubki)
- zapach: ziemia po ziemniakach na rękach, włoszczyzna (z odrobiną bazylii - Sławek), seler, pietruszka
- cmentarz i rzepa
- syrop pini (Piotr B.)
4. Clynelish 10yo 43%, Hedges Bottler Vintage Malt
5. Scapa 14yo
6. Wainscot Whisky, blended with the finest Scotch, Sumy distillery, 42,8%
7. Benfica scotch whisky
8. Murray McDavid Glen Moray 1992 12yo, 46%, sherry cask, bottled at Bruichladdich in 2004

[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 21:28 ]
Sobota, 17 listopada

1. Benromach Organic 43%, un-chillfiltered
- cytrusy ze wskazaniem na pomarańcze (Pawcio)
- opadłe jesienne jabłko (Wiktor)
- dla mnie nic specjalnego (Asia)
- pali w rurę (Pawcio)
- może masełko (Wojtek)
- rozgrzewająca (Pawcio)
- pali (Asia)
- efekt żenujący (Wiktor)
- brak finiszu (Tomek i reszta)
- efekt jak walijska - człowiek wypije, ale niechętnie (Wojtek)



Temat: Notki z degustacji z XII Spotkania w Szczecinie
Moje typy

Wieczór Ardmore
1.In Celebration 500 years of Scotch whisky 1494-1994 from Ardmore, 18yo, James MacArthur, 51,4%
Bezapelacyjnie jedna z najlepszych whisky nie z ISLAY!! które piłem.
2.Scott's Selection, Sherry, 1977-2005, 58,1%
Za przypomnienie Spotkania w Błoniu , to jak podróż w czasie bezcenne
3.Ardmore 1977, Special Selection of a very old single malt, 45%, Samaroli 26yo
Z nauke że czasem trzeba cierpliwie swoje odczekać, ta whisky pokazywała na co ją stac po dobrej godzince w kieliszku.

ISLAY

Napewno Lagavulin klasa i tyle , whisky dla smakoszy.
Rozczarowały mnie i Ardbeg i Koala nie to żeby złe były ale w przypadu Ardbega ten numer z rumem był niepotrzebny , ot ciekawostka , butelki bym nie kupił.
Koala , hmm.... ja szukam w tej destylarni troszke innych klimatów to butelkowanie poszło wg mnie w innym kierunku za mało morza i szpitala , aczkolwiek nie jest to zła łycha.

No i wieczór.
Dla mnie to było jak sen

Wybór bardzo trudny , chyba niemożliwy bo nie podejmuje sie oceniać poniżej 10 pozycji
Nie przyznam miejsc bo nie potrafiłbym uzasadnić czemu ta a nie inna ma byc akurat pierwsza.
wyróżnienia z tego debeściarskiego grona wg mnie maja , Caol Ila 27 YO, Oban 32 YO, Ben Nevis 37 po godzinnym odstaniu (znowu działała magia) Tobermory (za finisz marzenie), reszta także b. wysoki poziom może poza Rosebank który na tym tla był cieniutki, ale to chyba bardzo wysoka poprzeczka była



Temat: Nowości w kolekcji
Witam wszystkich!
Na forum dużym zainteresowaniem cieszy się whisky, więc postanowiłem wkleić kilka fotek starych whisky, które na chwile obecną posiadam w mojej kolekcji. Właśnie zainteresowałem się opracowaniem zbioru wszystkich wisky single malt, które opracowuje Darek, a może coś ze swoich miniaturek powiekszy właśnie ten utworzony spis, a zainteresowanych one zaciekawią i zainspirują do dalszego poszukiwania kolejnych jeszce nie znanych whisky. Trochę jakość zdjęć odbiega od normy ponieważ robiłem je przez komórkę, ale następne zdjęcia zrobię już aparatem cyfrowym. Oto kilka z nich:( George Dickel Tennessee, Ambassador Deluxe Scotch Whisky, Ambassador Royal 12 years)

[img][/img




Temat: Music

I think they should use "Like A Virgin" from Madonna or that shit from The Bangles, what was it it? "Walking like an Egyptian" or something...

-- alec, just finished a bottle of William Lawson's, finest blended Scotch Whisky, although he prefers single malt


Pssht. Everybody knows Fallout 3 will have a Japanese Happy Jabber Techno track as theme.




Temat: Music
I think they should use "Like A Virgin" from Madonna or that shit from The Bangles, what was it it? "Walking like an Egyptian" or something...

-- alec, just finished a bottle of William Lawson's, finest blended Scotch Whisky, although he prefers single malt




Temat: Whisky/Single Malt/
Witam Wszystkich Maniaków Minis.Rozpocznę ten rozdział,który poświecony bedzie wszystkiemu co zwiazane jest ze szkocka SIngle Malt Whisky.Chciałbym abyśmy w tym rozdziale,wpisywali wiadomości,ciekawostki,przemyslenia,swoje doświadczenia a także zadawali nurtujace nas pytania na temat whisky.

Na poczatek kilka zwartych wiadomości aby wiedziec co to jest wogóle whisky.
Otóż według "The Scotch Whisky Act"uchwalonej w 1909 roku przez Parlament Brytyjski a w 1989 roku przez Wspólnote Europejską prawo do
nazewnictwa"szkocka whisky" ma:

produkt szkockiej destylarni, wyprodukowany ze szkockej wody i zesłodowanego jęczmienia (do którego dodać można tylko całe ziarna innych zbóż), przy czym całość musi zostać:
przetworzona w destylarni na zacier,
przetworzona na substancję fermentacyjną
poddana fermentacji tylko przez dodanie drożdży,
produkt oddestylowany do poziomu zawartosci alkoholu nie większego niż 94,8% vol.
produkt poddany dojrzewaniu w zapieczętowanych magazynach celnych w beczkach dębowych o pojemności nie większej niż 700 litrów każda przez okres co najmniej 3 lat,
produkt zachowujacy kolor, aromat i smak pochodzacy od surowców użytych w produkcji i samego procesu produkcji oraz dojrzewania,
produkt, do którego nie dodano żadnej innej substancji poza wodą i karmelem.
Ta sama ustawa zabrania produkcji jakiejkolwiek innej whisky niż whisky szkocka na terenie Szkocji. Prawo mówi również o tym, że whisky butelkowana na sprzedaż musi mieć zawartosć alkoholu co najmniej 40% zawartości alkoholu.
Ciekawostką może byc fakt,że szkocka whisky obecnie sprzedawana jest
w 190 krajach,co świadczy o jej niezwykłej popularności.
Gdy Szkota zapytasz co to jest whisky?Odpowie,ze whisky to walka żywiołow tj
ziemi,gdzie rośnie jeczmień,
wody,którą wykorzystuje sie w procesie tworzenia whisky
ognia,podczas osuszania torfu
powietrza/podczas leżakowania/
Szkoci zawsze maja proste rozwiazania,hehe.Nastepnym razem opiszę pokrótce proces tworzenia whisky słodowej.
Pozdrawiam.Sławek




Temat: Notki z degustacji z X Spotkania
Ledaig from the Isle of Mull 20 yo, 43%
- zapach kwaśno-torfowy (Wojtek)
- w smaku przyzwoitszy niż w zapachu - słodkawy, ale nie kupiłbym (Wojtek)
- jak fajnie śmierdzi ! (Wiktor)
- koncentrat dymu torfowego dolany do whisky (Rajmund)
- O Bożeeee ! (Wojciech)
- obleśnie słodka, jakby ktoś cukru dosypał (Rajmjund)

[ Dodano: Pon Maj 29, 2006 18:54 ]
Teaninich The Bottlers fine single speyside scotch malt whisky from Teaninich distillery; 21 yo 62,3% cask no 7202
- Teninich kojarzy mi się z Babinicz (Pawcio)
- wiśnie w spirytusie i po jakimś czasie śliwki; zapach owocowy a potem lekki dymek
- czekolada, sherry, rum
- madera
- cierpkość Glen Granta czyli wytrawność wiśni; ale krótki finisz (to in minus, bo tak ogólnie to bardzo dobra whisky) (Pawcio)
- jak Glen Tauchers (Wojtek)
- pyszna (Rajmund)
- potrzebuje dużo wody (Wojciech)

tu następuje dialog :
Wojciech : Podajcie mi Ingower !
Odpowiedź : Nie ma tu.
Wojciech : Trudno, napije się Macallana.

[ Dodano: Pon Maj 29, 2006 18:57 ]
The Macallan 1990, The Old Shipyard, Limited Edition Single Cask Malt Scotch Whisky, 14 yo, butelkowana specjalnie dla BOW, 46%

Tu żadne notki nie nastąpiły, ale skoro już wklepałem nazwę whisky to niech zostanie. Może Wojciech się jej jednak napił i coś pamięta ? Ja tylko pamiętam, że chciałem spróbować...

[ Dodano: Pon Maj 29, 2006 19:01 ]
Caol Ila Murray McDavid 1993, 12 yo cask type : sherry, bottled at Bruichladdich in 2005; limited release : 1200 bottles, 46%
- tępa ścierka (lub : zęby ścierpły)
- smakuje Ardbegiem (Rajmund)
- boczuś wędzony
- płaska, jednokierunkowa (Rajmund)

[ Dodano: Pon Maj 29, 2006 19:04 ]
Słówko o Glenfarclasach w następnym odcinku, bo zaraz wychodzę i już więcej nie zdążę wklepać



Temat: Jesień czyli zima - po spotkaniu
Było fantastycznie, jak zawsze Wielkie dzięki dla Ewy, Wiktora i Krzyśka i pozostałych organizatorów.
Zima, jak to zima, takie jej zbójeckie prawo sypnąć śniegiem w listopadzie
Pierwszego dnia spróbowaliśmy 12 trunków, w tym 10 whisky, 1 rumu oraz czegoś co producent nazwał whisky, chociaż to było straszne:
1. Glen Turner – Aged 18 Years – 40.0%.
2. Glen Rothes – Very Rare Privat Cellary – 1974 – 43.0%.
3. Glen Ord – Rare Malts – Aged 23 Years – D: 1973 – B: September 1997 – Bottle No. 3894 – 59.8%.
4. Edradour – Aged 21 Years Chatea d’Yquem Finish – Vintage 1985 – D: 3rd April 1985 – B: 24th August 2006 – Cask No 06/0093/1 – 50.4%.
5. Macduff – Duncan Taylor’s Rare Auld – Aged 38 Years – D: 11.1968 – B: 11.2007 – Cask No 8544 – Bottle 28/2001 – 45.2%.
6. North Port – Duncan Taylor’s Rares of the Rare – Aged 26 Years – Sherry Cask – D: 04.1981 – B: 09.2007 – Cask No 775 – 52.9%.
7. Lochnagar – The Whisky Agency – Aged 21 Years – Bourbon Hogshead – D: 1986 – B: 2008 – 50.0%.
8. Springbank – Chieftain’s – Aged 27 Years – D: December 1975 – B: March 2003 – Cask No 3528 – 192 botles – 53.7%.
9. Highland Park – Lonach – Aged 23 Years – D: 1984 – B: 2008 – 50.9%.
10. Rum – Ron Zacapa Centenairo 23 Anos – 40.0%.
11. Aberlour Warehouse No 1 Single Cask Selection – Aged 15 Years – 1st Sherry Cask – D: 29-06-73 – Cask No 6734 – Bottle No 419 – 62.8%.
12. The Scotch Malt Whisky Society – No 33.68 Society Cask – Aged in Oak 9 Yrs – D: May 1998 – B: Mar 08 – 57.4% (czyli Ardbeg).
Opinie zapisywał Czarek i on je przekaże. Dla mnie najlepszy był Edradour, chociaż zbiorowo wygrał Macduff. Niesławny trunek, nie zasługujący na nazwę whisky to Glen Turner. Od Dillona chyba lepszy, ale czy coś może być gorsze od Dillona

[ Dodano: Nie Lis 23, 2008 5:42 pm ]
Poźniej była degustacja w plenerze:
1. Ardmore - Douglas Laing McGibbon's Provenance - 12 Years Old – D: Autumn 1993 – B: Autumn 2005 – Cask No 1588 – 46.0%.
2. Benriach – Signatory The Un-Chillfiltered Collection- Vintage 1994 - 10 Years Old – Heavily Peated – D: 20.06.1994 – B. 20.09.2004 – Cask No 1645 – Butelka 345/427 – 46.0%.
3. Caol Ila – Murray McDavid – 14 Years Old – D: 1989 – B: 2004 – Bourbon Cask – 46.0%.
Zimo było, ale co tam zima, jak koala w kieliszku



Temat: rodzaje miodów pol->ang


Tak..?  I to w dodatku "na pewno" ???
Stoi przede mna butelka z takim oto napisem: "Angus Dundee Blended Scotch
Whisky Aged 25 Years "  Zreszta na paru innych butelczynach na ktore
patrze,
zarowno blended jak i single malt scotch, stoi "aged."  Na Bourbon'ie
zreszta tyz...
Maturing = (in this case) process of aging.
Czasami o trunkach mowi sie "mature" gdy sa "properly aged."
W generalnie uzyciu "aging" ("bringing to muturity") i "maturing" sa
synonimami, ale co tradycja to tradycje...



"matured in an oak cask for 23 years, bottle no. 50 of 218", z kolei na

zdecydowanej większości pozostałych butelek _prawdziwej_ whisky, które stoją
na półkach wokół mnie.
Cytat z wybranego na chybił-trafił numeru Whisky Magazine: "Glengoyne
matured in Scottish oak (...) connoissuers of those
days knew the benefits of wood maturation...".
Reklama Aberlour a'bunadh (w Malt Advocate): "After it has slowly matured in
one of our rare Oloroso sherry butts...".
Materiały reklamowe Macallan: "...matured only in sherry wood..."
Cytat z M. Jackson's Malt Whisky Companion (jedna z najbardziej uznanych
publikacji na temat whisky autorstwa jednego z największych autorytetów):
"The oak casks used during maturation of the whisky expand and contract
according to the temperature (...) this is a very significant factor during
maturation (...) condensation of vapours and the maturation of
the spirit".
Wspomnę jeszcze, że kiedy trzy tygodnie temu spędziłem trzy dni w destylarni
Ardbeg na wyspie Islay, ani razu nie usłyszałem słowa "aging", za to wiele
razy "maturation" (ale tego udowodnić nie potrafię). Podczas wizyty w
Glenlivet parę dni wcześniej też słyszałem jak mówiono o "maturation".
Podobnie w Oban, Glenfiddich, Talisker, Glen Ord, Clynelish, Pulteney,
Dailuaine, Balvenie, Mortlach, Isle of Jura, Lagavulin, Laphroaig, Bowmore,
Bruichladdich, Ben Nevis, Aberfeldy, Edradour, Macallan, Aberlour, Glen
Grant, Glenrothes, Glenfarclas, Cardhu, Linkwood, Glen Moray oraz
Dalwhinnie - które zwiedziłem w ciągu ostatnich dwóch lat.

na pierwszy rzut oka chodzi tutaj o wiek, a nie o proces dojrzewania, o
który padło pytanie.
Najbliżej znaczenia "dojrzewanie" znalazłem "age" na etykiecie Bruichladdich
1991 (butelka nr 231 spośród 285) - "Aged in Oak Casks" oraz na etykietach
whisky pochodzących od niezależnego dystrybutora Adelphi Distillery -
"Purveyors of fine malt whiskies aged in wood and bottled direct from the
cask". Co nie zmienia faktu, że gdy _mówi_ się o dojrzewaniu, _najczęściej_
używa się słowa "maturation". Z całą pewnością.

A przy okazji, jako wytrawny znawca trunków wszelakich wiesz, że przykład
Angus Dundee 25yo jest... śmieszny...?

Pozdrawiam,
Rajmund

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nflblog.pev.pl